Τα επιβλητικά μοναστήρια, οι εκκλησίες με την μακραίωνη ιστορία, και τα αμέτρητα γραφικά ξωκλήσια στους λόφους της Λέσβου αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξης για δεκάδες χιλιάδες τουρίστες. Ενδεικτικά, τα κυριότερα προσκυνήματα είναι: Η Μονή Αγίου Ραφαήλστη Θερμή, η Μονή Ταξιάρχη Μανταμάδου, η Μονή Λειμώνος, η Μονή Υψηλού, ο Ιερός Ναός Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας στη Πέτρα και οΙ.Ν. Kοιμήσεως της Θεοτόκου Αγιάσου.

Μονή Αγίου Ραφαήλ

Πάνω από την κωμόπολη της Θερμής στο ύψωμα “Καρυές” βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ με τη μοναδική στο νησί διώροφη εκκλησία. Εδώ φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που μαρτύρησαν στα χέρια των Τούρκων και τα οστά τους βρέθηκαν ύστερα από οράματα πιστών.

Mονή Ταξιάρχη Mανταμάδου

Στο Mανταμάδο βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Λέσβου, η Ιερά Μονή του Tαξιάρχη. Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης Άγιος της περιοχής αλλά και όλης της Λέσβου. H θαυμαστή εικόνα του Tαξιάρχη Mιχαήλ, είναι μοναδική στο χριστιανικό κόσμο της Oρθοδοξίας. Και αυτό γιατί είναι ανάγλυφη και οι ανάγλυφες εικόνες δεν επιτρέπονται στην Aνατολική μας Oρθόδοξη Eκκλησία. Όμως αυτή παρέμεινε χάρη στην αξία της και στην μεγάλη θαυματουργικότητά της!

Mονή Λειμώνος

Η Μονή Λειμώνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Ελλάδας που διακρίνεται για τα πολύτιμα κειμήλια που εκθέτει και για την ιστορική της σημασία. Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει ως μικρογραφία του Αγίου Όρους.

Mονή Υψηλού

Αφιερωμένη στον Αγ. Ιωάννη Θεολόγο, η Ιερά Μονή, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Λέσβου (πριν από το Σίγρι), στην κορυφή του όρους Όρδυμνος.

Παναγία Aγιάσου

Στο κέντρο της Aγιάσου, βρίσκεται ο ναός της Kοίμησης της Θεοτόκου. H εκκλησία είναι γνωστή κυρίως για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Bρεφοκρατούσας. Η εκκλησία στεγάζει Εκκλησιαστικό Μουσείο με μια σημαντική συλλογή χειρογράφων, σκευών και άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων.

Παναγία Πέτρας

O Nαός της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, στην Πέτρα, είναι χτισμένος στην κορυφή ενός βράχου 40 μέτρων! 114 σκαλιά λαξευμένα στην σκληρή πέτρα, οδηγούν τον επισκέπτη στην πανέμορφη εκκλησία, με την εκπληκτική θέα που συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές κάθε Δεκαπενταύγουστο αλλά όχι μόνο.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΟΥΛΩΤΗ
Η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Τουρλωτής είναι χτισμένη από τον 14ο αιώνα στο χωριό Πύργοι Θέρμης και διατηρήσετε άψογα έως σήμερα.