Εντυπωσιακό στοιχείο του νησιού είναι οι πολλές θερμές πηγές του, το ένα τέταρτο των ιαματικών πηγών της χώρας βρίσκεται εδώ!  Οι ιαματικές θερμοπηγές της Λέσβου, είναι γνωστές από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Σήμερα πέντε από αυτές διαθέτουν λουτρικές εγκαταστάσεις και μπορούν να δεχθούν επισκέπτες. Οι θερμοπηγές αυτές είναι:

Ιαματικές πηγές Εφταλούς

Με θερμοκρασίες 43,6 – 46,5°C, ενδείκνυται για τη θεραπεία ρευματισμών, αρθριτισμού, ισχιαλγίας, νευραλγίας, ψαμμιάσεως, χολολιθιάσεως, γυναικολογικών και δερματικών παθήσεων.

Ιαματικές πηγές Λουτρόπολης Θερμής

Συστήνονται για την θεραπεία ρευματισμών, γυναικολογικών, δερματικών παθήσεων και παθήσεων κυκλοφορικού.

Ιαματικές πηγές Πολιχνίτου

Πρόκειται για την θερμότερη πηγή της Ευρώπης. Είναι χλωρονατριούχες με ραδιενέργεια 1,6-6 μονάδες. Eίναι θεραπευτικές για ρευματισμούς, αρθρίτιδες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, ισχιαλγίες, κ.ά.

Θερμοπηγές Άι-Γιάννη Λισβορίου

Βρίσκονται 5 περίπου χιλ. πριν από τον Πολιχνίτο, συνιστώνται για ρευματοπάθειες, δερματοπάθειες, ισχιαλγίες, γυναικολογικές παθήσεις, παραδοντοπάθειες κ.α.

Θέρμα του κόλπου Γέρας

Βρίσκονται λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Μυτιλήνη. Με θερμοκρασία 39,5°C είναι κατάλληλες για θεραπεία ρευματισμών, αρθρίτιδων, γυναικολογικών παθήσεων, νεφρών, πεπτικού συστήματος, χρόνιες εκβάσεις τραυμάτων κ.ά.