Λόγω της μακραίωνης ιστορίας της, η Λέσβος, είναι ένα νησί γεμάτο από αρχαιολογικούς θησαυρούς και έργα τέχνης από την προϊστορική έως τη σύγχρονη εποχή, η πλειονότητα των οποίων εκτίθεται σταΜουσεία. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι στην πόλη της Μυτιλήνης.

Αρχαιολογικό Μουσείο (παλιό κτίριο)

 

Στο τριώροφο (παλαιό κτίριο) του Αρχαιολογικού Μουσείου, στη Μυτιλήνη, εκτίθενται ειδώλια, κεραμικά και κοσμήματα από την Προϊστορική έως τη Pωμαϊκή Εποχή. Στο υποστατικό και στον αύλειο χώρο εκτίθενται τα μοναδικά αιολικά κιονόκρανα από τους ναούς της Kλοπεδής, οι σπουδαιότερες επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, ανάγλυφα, αγάλματα και νομίσματα.

Περισσότερα…

Αρχαιολογικό Μουσείο (νέο κτίριο)

 

Λίγο πιο πάνω από το παλιό, βρίσκεται το νέο κτίριο τουΑρχαιολογικού Μουσείου, στην περιοχή Kιόσκι και φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση “Η Λέσβος από την Ελληνιστική στην Ρωμαϊκή εποχή”, η οποία επικεντρώνεται σε μία από τις σημαντικότερες περιόδους ανάπτυξης της αρχαίας Λέσβου, δηλαδή από τον 4ο αι. π.Χ. έως τον 3ο αι. μ.Χ.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Τεριάντ

 

Τέσσερα χιλιόμετρα νότια της πόλης στην περιοχή “Βαρειά” βρίσκεται το περίφημο Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρ. Ελευθεριάδη -Τεριάντ. Ο Στρατής Ελευθεριάδης – Teriade (1889-1983) υπήρξε διάσημος τεχνοκριτικός και από τη “συνεργασία” του με τους κορυφαίους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα γεννήθηκαν τα λεγόμενα Μεγάλα Βιβλία, που είναι τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου. Τα βιβλία αυτά κληροδότησε στη γενέτειρά του για την ίδρυση του Μουσείου, που λειτουργεί από το 1979.

Μουσείο Θεοφίλου

 

Το Μουσείο Θεοφίλου βρίσκεται δίπλα από το μουσείο Τεριάντ στη Βαρειά και ανεγέρθηκε το 1965 με έξοδα του TERIADE. Αποτελείται από τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν 86 ζωγραφικοί πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, του επονομαζόμενου “τσολιά”, από τα τελευταία έξι χρόνια της ζωή του. Τα περισσότερα θέματα των πινάκων του Θεόφιλου, είναι παρμένα από την ιστορία, την μυθολογία και την λαογραφία, ενώ την έκθεση τους επιμελήθηκε ο Γιάννης Τσαρούχης.

Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείο Μυτιλήνης

 

Το Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείο Μυτιλήνης είναι απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, στην καρδιά της πόλης. Εκτίθενται χρυσοκέντητα άμφια, παλαίτυπα βιβλία, εκκλησιαστικά σκεύη, κ.τ.λ.

Μουσείο Φυσικής Iστορίας Aπολιθωμένου Δάσους

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Aπολιθωμένου Δάσους ιδρύθηκε το1994 και έχει ως στόχο τη φύλαξη, τη συντήρηση και τη μελέτη των απολιθωμάτων. Έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης με τεράστια περιβαλλοντική, γεωλογική και παλαιοντολογική αξία.
Το Μουσείο αποτελεί ένα παράθυρο στην ιστορία και την εξέλιξη της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20.000.000 χρόνια.

Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας

Η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας περιλαμβάνει τα απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων της Λέσβου, τμήμα ζωολογίας καθώς και τμήμα βοτανικής. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζουν οστά από ρινόκερους, καμήλες, αντιλόπες, γαζέλες, ελέφαντες και καύκαλα χελωνών που φτάνουν σε μήκος τα 2,5 μέτρα!

Ψηφιακό Μουσείο “Γεώργιος Ιακωβίδης”

 

Το Ψηφιακό Μουσείο “Γεώργιος Ιακωβίδης”, στα Χίδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου, είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα. Διαμορφωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης.

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας

 

Η περιήγηση στις αίθουσές του προσφέρει μια πλήρη εικόνα όλων των σταδίων επεξεργασίας της ελιάς, μέχρι την μετατροπή του σε λάδι. Ο εξοπλισμός του παλιού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής αναδεικνύεται υποδειγματικά και πλαισιώνεται και με ψηφιακές παραγωγές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) που είναι ο διαχειριστής του Μουσείου.

Μουσεία Ούζου και Σαπωνοποιίας

 

Δύο ειδικά Μουσεία που αποκαλύπτουν στον επισκέπτη τη διαδικασία παραγωγής δύο προϊόντων, του σαπουνιού και τουούζου, που χαρακτηρίζουν τη λεσβιακή οικονομία. Το Μουσείο Σαπωνοποιίας Πλωμαρίου και το Μουσείο Ούζου Bαρβαγιάννη Πλωμαρίου.